Köpa en bil

Bygga ett garage

Det är inte alla som har tillgång till ett garage där de kan parkera sin bil. Många väljer även att gömma undan andra saker i garaget, som verktyg och prylar som inte används regelbundet. Skulle du vara intresserad av att bygga ett garage finns det en del saker du bör känna till.

Ett bra garage har flera funktioner, förutom att du kan parkera bilen där när den inte används kan det vara bra att du lägger till lite mer utrymme. På så sätt kan du förvara andra saker i garaget, eller skapa en liten arbetshörna.

Du bör även tänka på hur många bilar du har som måste få plats i garaget. Har du flera fordon som saknar trafikförsäkring får du självklart inte köra dessa eftersom du behöver minst en trafikförsäkring för att ta ut bilarna på vägarna. Då är det skönt med ett garage som skyddar bilarna från vind och vatten tills du skaffat en trafikförsäkring.

Bygglov

En av de första sakerna du bör göra är att ansöka om ett bygglov. Det behövs nämligen i de allra flesta fallen, både när du bygger en carport och garage. Men det finns även faktorer som kan leda till att du inte behöver bygglov. Detta är dock några saker du bör känna till:

  • Ska du bygga ett garage som är fristående och är mindre än 30 kvadratmeter kommer det här räknas som attefallshus. Det innebär att det är bygglovsbefriat.
  • Har du redan ett attefallshus på din tomt och ska bygga ett garage måste du ansöka om bygglov ifall de båda byggnaderna tillsammans är över 30 kvadratmeter.
  • Väljer du att bygga ett garage som ansluts till ditt hus kommer det räknas som en tillbyggnad. Du behöver då ansöka om bygglov. Men det positiva är att du har även rätt att få ROT-avdrag.
  • Även om det du bygger inte kräver något bygglov bör du alltid skicka en bygganmälan till den kommun du bor i.
  • I bygganmälan bör du bifoga kontrollplanen där det finns information om kontrollerna som måste göras samt vad alla kontroller avser.

Var får jag bygga garaget?

När du bygger ett garage måste det vara 4,5 meter eller mer från din tomtgräns, granntomten eller vägen. Du kan dock fråga eventuella grannar om det är okej att garaget står närmare deras tomt, men då bör du få det skriftligt.

Många kommuner har regler om att du måste bygga garaget minst 6 meter från vägen. Ett tips är att du tar kontakt med byggnadsnämnden där du bor för att dubbelkolla reglerna.

Storlek på garaget

Förutom var du har tillåtelse att bygga garaget måste du även tänka på storleken på ditt garage. Garagets storlek beror på hur stor tomt du har, samt var du bestämmer dig för att bygga garaget. Det beror helt enkelt på dina förutsättningar. Det beror även på hur stor budget du har.

Lösvirke eller färdig byggsats?

När du bygger garage kan du välja ifall du vill köpa lösvirke eller en byggsats. En byggsats är enklare att sätta ihop, men med lösvirke kan du designa garaget lite mer.

Vilket alternativ som är bäst för dig bror på hur mycket du är redo att betala för ett garage samt hur mycket jobb du vill lägga ner på garaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *