Köpa en bil

Att teckna din första bilförsäkring

En av de viktigaste sakerna du måste komma ihåg när du köper din första bil är bilförsäkringen. Det finns självklart fler saker du bör känna till, men försäkringen är något du bör börja leta efter så snabbt du hittat bilen du vill köpa.

Hitta rätt bilförsäkring

Det är inte alltid lätt att veta vilken bilförsäkring som är den rätta. Det är ett måste att ha minst en trafikförsäkring, men du kan även välja här mellan att teckna en halvförsäkring eller helförsäkring. Helförsäkringen är den som ger dig bäst skydd, dock är även den dyraste. Förutom trafikförsäkringen som du kan teckna som halv- eller helfsörsäkring, finns det dessutom tillägg du kan välja. Till exempel assistansförsäkring vilket är ett tillägg som innebär att om du upplever något problem och blir strandad längs vägen kan du få hjälp, till exempel med att byta däck.

Jämför bilförsäkringar

Det bästa du kan göra när du letar efter den bästa bilförsäkringen för dig är att jämföra de tillgängliga försäkringarna. Det finns flera sajter på nätet där du kan fylla i lite information och sedan får se de bästa försäkringarna som passar ditt behov. Sedan är det bara för dig att läsa om de olika alternativen och välja den som känns bäst.

Måste jag teckna försäkring?

Ja, du måste teckna minst en trafikförsäkring. Annars får du inte köra bilen ute på vägarna. Om du däremot äger en bil som inte används, och som du inte kommer använda framöver, behöver du inte någon försäkring. Hel- och halvförsäkring finns det ingen lag på, men det rekommenderas ändå att du väljer en av dessa om du kommer köra bilen regelbundet. Skulle du krocka med en bil som endast har trafikförsäkring kommer eventuell reparation bli väldigt dyrt.

Åldersgränser

För bilföraren finns det inte någon övre åldersgräns när det kommer till bilförsäkringar. Däremot kan det finnas åldersgränser för själva bilen. Det kan innebära att du inte får någon ersättning vid vissa skador ifall bilen är för gammal. Det som gäller för dig som förare är att du måste ha ett körkort för att få teckna en bilförsäkring. Vissa försäkringsbolag kan även ha alternativ som att försäkringskostnaden är mindre så länge bilen endast körs av personer som är 25 år eller äldre. Skulle föraren visa sig vara yngre kan det leda till att ersättningen blir mindre vid skador.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *